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  1. 139 大気海洋研究所
  2. 80 国際沿岸海洋研究センター
  3. Coastal Marine Science
  4. 48
  5. 1
  1. 0 資料タイプ別
  2. 30 紀要・部局刊行物
  3. Coastal Marine Science
  4. 48
  5. 1

Isolation of lactic acid bacteria from seaweed and seagrass in the Japanese coastal waters and possible application of their soy milk fermentation products

https://doi.org/10.15083/0002013668
https://doi.org/10.15083/0002013668
ceb08250-984e-43b2-84bb-0c3ee63d1c91
名前 / ファイル ライセンス アクション
CMS480101.pdf CMS480101.pdf (0.5MB)
Item type デフォルトアイテムタイプ(フル)(1)
公開日 2025-06-27
タイトル
タイトル Isolation of lactic acid bacteria from seaweed and seagrass in the Japanese coastal waters and possible application of their soy milk fermentation products
言語 en
作成者 Chiaki Imada

× Chiaki Imada

en Chiaki Imada
The University of Tokyo

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主題
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主題Scheme Other
主題 Lactic acid bacteria
主題
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主題Scheme Other
主題 Lactobacillus delbrueckii
主題
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主題Scheme Other
主題 DGGE
主題
言語 en
主題Scheme Other
主題 soy milk
主題
言語 en
主題Scheme Other
主題 hyaluronic acid
主題
言語 en
主題Scheme Other
主題 collagen
内容記述
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Lactic acid bacteria were isolated from seaweed and seagrass samples collected from various sea areas around Japan. Out of 208 isolates, 24 strains were catalase negative and showed clear holes on the agar media containing calcium carbonate due to the production of lactic acid, suggesting that these strains were considered to be lactic acid bacteria. Among these, 3 strains showed high production of lactic acid and were selected for further studies. These strains were found to be Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis based on the 16S rDNA sequence analysis. The species is well-known as a plant-derived lactic acid bacterium of terrestrial origin. Physiological and biochemical characteristics of the three strains and their type strain (NBRC3202) were compared. Growth temperature and utilization of amygdalin, arbutin and salicin of the three strains were different from their type strain. The supernatant of fermented commercial soy milk of three isolated strains showed acceleration of synthesis of collagen and hyaluronic acid on normal human skin fibroblast. Among these strains, strain KM-2, which was isolated from Kumejima Town, in Okinawa Prefecture showed highest acceleration activities.
言語 en
出版者
出版者 International Coastal Research Center, Atmosphere and Ocean Research Institute, the University of Tokyo
言語 en
出版者
出版者 東京大学大気海洋研究所国際沿岸海洋研究センター
言語 ja
言語
言語 eng
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.15083/0002013668
ID登録タイプ JaLC
収録物識別子
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 13493000
収録物識別子
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA11957899
書誌情報 en : Coastal marine science

巻 48, 号 1, p. 1-7, 発行日 2025
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Ver.1 2025-06-27 01:53:42.973049
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