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  1. 123 情報学環・学際情報学府
  2. 10 情報学環
  3. 東京大学大学院情報学環紀要 情報学研究
  4. 94
  1. 0 資料タイプ別
  2. 30 紀要・部局刊行物
  3. 東京大学大学院情報学環紀要 情報学研究
  4. 94

1895年以前の台湾における茶文化の幕開け : 「産業」としての茶

https://doi.org/10.15083/00074449
https://doi.org/10.15083/00074449
f4d1e6ef-eef1-40a3-a936-84064d2b7628
名前 / ファイル ライセンス アクション
94_5.pdf 94_5.pdf (1.4 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2018-04-18
タイトル
タイトル 1895年以前の台湾における茶文化の幕開け : 「産業」としての茶
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 台湾
キーワード
主題Scheme Other
主題 茶文化
キーワード
主題Scheme Other
主題 清時代
キーワード
主題Scheme Other
主題 茶産業
キーワード
主題Scheme Other
主題 移植
キーワード
主題Scheme Other
主題 輸出
キーワード
主題Scheme Other
主題 Taiwan
キーワード
主題Scheme Other
主題 tea culture
キーワード
主題Scheme Other
主題 the era of Qing rule
キーワード
主題Scheme Other
主題 tea industry
キーワード
主題Scheme Other
主題 transplanting
キーワード
主題Scheme Other
主題 export
資源タイプ
資源 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.15083/00074449
ID登録タイプ JaLC
その他のタイトル
その他のタイトル The Dawn of Tea Culture in Taiwan before 1895: Tea as an“Industry”
著者 陳, 怡臻

× 陳, 怡臻

WEKO 146348

陳, 怡臻

Search repository
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 146349
姓名 Chen, Yi−Chen
著者所属
著者所属 東京大学大学院学際情報学府
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 The first record of Taiwanese indigenous tea tree is from 1645, during the Dutch Formosa period. However, it is not until the era of Qing rule (1683-1895) that we see in archives for the first time records of Taiwanese tea being consumed, initially “for medicinal purposes”. Otherwise, from the Dutch Formosa period to the era of Kingdom of Tungning (1661-1683), no record is found of indigenous tea consumed for non-medical purposes, or about the cultivation of introduced varieties of tea.
Beginning with the second half of the Qing period we start to see bigger changes to the development of Taiwanese tea. With increasing immigration from Mainland China begins the cultivation of introduced varieties of tea. Furthermore, the exploitative actions taken by Western trading companies brought attention to the potential of tea as cash crop. As a result, the government took measures to increase the economic value of tea, and the tea trade became big business in Taiwan.
As pilot work for a bigger research project to clarify the transition process of Taiwanese tea from “industry” to “culture”, this paper aims to, firstly, trace the history of Mainland Chinese tea being transplanted and introduced to Taiwan, and secondly, to examine the process by which “Formosa Tea” gradually became an important export. This paper mainly uses policy documents from 1645 to 1895 to examine Taiwanese tea as an industry.
内容記述
内容記述タイプ Other
内容記述 査読研究論文
内容記述
内容記述タイプ Other
内容記述 Refereed Papers
書誌情報 情報学研究 : 学環 : 東京大学大学院情報学環紀要

巻 94, p. 45-59, 発行日 2018-03-26
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1880697X
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 21878056
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA12032633
著者版フラグ
値 publisher
出版者
出版者 東京大学大学院情報学環
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Ver.1 2021-03-01 12:05:10.095266
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